Wednesday, August 10, 2011

Buaian Henjut Bayi Elektrik. Memudahkan Kerja Golongan Ibu?

Contoh buaian henjut
Source: Google Image

Ya! Memang memudahkan kerja kita. Tapi, adakah anda tahu bahawa buaian jenis ini tidak sesuai digunakan untuk anak anda?
Ye, ye.. saya tahu. Alaa, saya bukannya buai kuat sangat sampai cecah lantai pon. Slow-slow aje.. Lagi pun, anak saya sebelum ni pun pakai buaian jenis ni jugak. Tak ada apa-apa pun, selamat aje.

It's okay. Up to you. I just want to share facts what I know about this type of baby bouncer.
  • Spring, mesin automatik, dan kain penyokong buai sangat berbahaya kerana jika salah satu daripadanya rosak, kebarangkalian bayi terjatuh atau dihempap spring/ mesin adalah sangat tinggi. Keadaan ini bertambah teruk jika bayi itu terkena kejutan elektrik
  • Buaian ini tidak menyokong struktur tulang belakang bayi
  • Bagi bayi yang mula dapat memusingkan badan, bayi itu mungkin memusingkan mukanya ke bawah dan leher boleh tersepit dalam kain buaian apabila bayi itu tersedar dari tidur
  • Risiko mendapat sindrom gegaran otak bayi adalah tinggi kerana ubun-ubun bayi yang berusia kurang dari 18 bulan masih lembut. It is known as Shaken Baby Syndrome 
  • Henjutan perlahan sememangnya tidak bahaya. Namun, dengan lantunan buai spring (pergerakan atas bawah) seolah-olah seperti menggoyang bayi dalam tangan dengan kuat. Bayi itu juga mungkin akan mendapat SBS

    
Source : MedlinePlus
** What is Shaken Baby Syndrome??
It's a type of brain injury that happens when a baby is violently shaken.  A baby has weak neck muscles and a large, heavy head.  So, shaking makes the fragile brain bounce back and forth inside the skull and causes bruising, swelling, and bleeding, which can lead to permanent, severe brain damage or death.

The characteristic injuries of shaken baby syndrome are subdural hemorrhages (bleeding in the brain), retinal hemorrhages (bleeding in the retina), damage to the spinal cord and neck, and fractures of the ribs and bones.  These injuries may not be immediately noticeable.

Symptoms of shaken baby syndrome include extreme irritability, lethargy, poor feeding, breathing problems, convulsions, vomiting, and pale or bluish skin.  Shaken baby injuries usually occur in children younger than 2 years old, but may be seen in children up to the age of 5. (source: National Institute of Health)

Menimang bayi
Salah satu punca Shaken Baby Syndrome
Dah banyak kes-kes bayi dalam buaian. Antaranya adalah:
  • Kes 1
  • Kes 2 : Berlaku dimana abang pada bayi berumur 2 tahun yang gemar menghayun buai tidak menyedari kepala adiknya sedang menghentak lantai
  • Kes 3 : Bayi mati tersedak susu
dan banyak lagi

However, some of parents were already know about these facts. But why they're still take risks?
I don't have any idea. Mungkin terkena dulu, baru nak menyesal agaknye.
Sesetengah daripada mereka tu, lagi kuat baby nangis, lagi kuat dia henjut buai tu. & akhirnya bayi itu tidur dalam keadaan pening. Pastu, boleh pulak dia buat statement, "Owh, anak I suka tidur dalam buai ni."

Ok,ok.. cuba you bayangkan diri you berada dalam buaian henjut tu dalam keadaan pergerakan atas bawah. Apa you rasa?? Kalau rasa tak pening, tak tahu laa I nak explain macam mana. Sebab bagi I, buaian henjut ni diibaratkan macam ada orang lambung you ke atas.

Anak saya tidak boleh tidur tanpa buaian. Bagaimana???
Apa yang boleh I suggest adalah penggunaan jenis buaian seperti ini:

Baby Swinging Cradle
Source : Google Image

How does it work??
It swings side to side gliding action to gently rock the baby to sleep.
Jenis buaian jenis ini lah seakan-akan pergerakan bayi berbuai semasa berada dalam rahim ibu. Bukan berbuai henjut atas dan bawah. Betul tak??
It also provide a safe environment.

I hope after you read this post, will change a sense of personal perspective about this kind of baby bouncer. Starting from now on, please remember:

Thanks for reading
** Source: Google & Permata Lecture

1 comment:

Awza Jay said...

Betul ya sy x terpk baby tido dlm kepeningan