Thursday, December 13, 2012

Doa Ketika Kandungan 4 Bulan

Assalamualaikum pregnant bloggers..

Untuk bayi berkembang dengan sihat, disunatkan berdoa malam-malam khusus seperti ketika kandungan 4 bulan, sebaiknya amalkan doa seperti berikut:

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam, pujian yang memenuhi nikmatnya dan mencukupi tambahannya. Ya Tuhan kami, segala puji hanya untuk-Mu sebagaimana layak untuk kemuliaan kewujudan-Mu dan keagungan kekuasaan-Mu. Ya Allah, berilah rahmat kepada junjungan kami, Muhammad S.A.W dan kepada para keluarga serta kepada para sahabatnya seluruhnya.Ya Allah, Zat Pemberi berkat, berilah berkat kepada kami dalam umur, rezeki, agama, dunia, dan anak. Ya Allah, Zat Yang menjaga, jagalah putera kami/ puteri kami (sebut nama ibu mengandung) selama ia berada dalam kandungan ibunya, dan berilah ia kesihatan berserta ibunya. Engkau adalah zat yang menyembuhkan, tiada ubat kecuali ubat-Mu, dan janganlah engkau takdirkan kepadanya penyakit dan jangan pula halangan.

Ya Allah, bentuklah dia yang berada dalam kandungan ibunya dengan bentuk yang baik dan cantik serta sempurna, dan tetaplah keimanan kepada-Mu dan Rasul-Mu dalam hatinya. Ya Allah, keluarkanlah ia dari perut ibunya pada saatnya ia dilahirkan dengan mudah dan selamat

Ya Allah, berilah ia umur panjang, berilah kesihatan dalam tubuhnya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya dan anugerahilah ia suara yang merdu untuk membaca hadis dan Al-Quran yang mulia, dengan (perantara) keagungan penghulu para utusan, junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. Maha Suci Tuhanmu, Tuhan Yang Maha Agung dari segala yang makhluk bersifat dengannya. Dengan mudah-mudahan keselamatan selalu dilimpahkan kepada para utusan. Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam.

AminSelamat beramal :)

Sumber: Nurwadani Syarkawi

1 comment:

Chekgu Azrine said...

pregnant ke?tahniah!!